Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
17:05

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Судова система України: ТОП подій 2017 року

Судова система України: ТОП подій 2017 року

2017 рік став вирішальним у напрямку реалізації судової реформи – однієї з найкардинальніших та топових в Україні.

Запрацював новий Верховний Суд, вступив у дію Закон України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів», судді проходять кваліфікаційне оцінювання, а суди активно запроваджують он-лайн правосуддя. Комунікація стала основним інструментом у боротьбі за довіру суспільства. Перезавантаження судової гілки влади дало імпульс для змін у консервативній та закритій системі

Новий Верховний Суд

15 грудня 2017 року запрацював новий Верховний Суд, який задає високі стандарти правосуддя для судової системи України. З поміж 653 претендентів на посаду суддів ВС обрано 113. Вперше в України суддями найвищої судової установи стали не лише судді, а й адвокати та науковці.

У Феміди – жіноче обличчя

Вперше в історії України найвищу судову установу очолила жінка - Головою нового Верховного Суду обрано Валентину Данішевську. За її кандидатуру проголосували 67 зі 111 присутніх новообраних суддів ВС

Кваліфікаційне оцінювання суддів

Діючі судді почали проходити переатестацію (кваліфікаційне оцінювання) - перевірку компетентності, доброчесності і дотримання етичних стандартів. Непроходження оцінювання є підставою для звільнення судді. Зважаючи на велику кількість суддів, цей процес затягнеться на декілька років. Протягом року кваліфоцінювання проходили судді, які призначаються на 5 років а також судді апеляційних судів. Це кардинально новий підхід до професійності суддів.

Правосуддя он-лайн

15 грудня став історичним днем в українському судочинстві. Саме цього дня набув чинності Закон «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів». Революційними змінами законодавства стало впровадження системи електронного судочинства на всіх стадіях процесу і перехід до Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Перехід від документарного судочинства до електронного не лише дає змогу замінити паперову тяганину та полегшити доступ громадян до правосуддя, але й дозволяє зробити правосуддя більш позорим. Застосування електронних технологій у судочинстві сприяє більш оперативній роботі судів, спрощує обмін інформацією між судами, учасниками процесу та іншими органами.

Оптимізація судів

Цей процес викликав чималий резонанс та багато різноманітних відгуків серед самих суддів, адвокатів, юристів, громадськості. З рішенням Вищої ради правосуддя щодо ліквідації, утворення та реорганізації судів детально можна ознайомитись за посиланням.

Комунікація судів з громадянами стала ключовою у ситуації тотальної недовіри з боку суспільства

За останній рік судові установи України зробили кардинальний прорив, змінивши статус консервативних та мовчазних структур на активних ініціаторів комунікації. Ще кілька років тому бажання судів говорити про себе налічувало одиниці ініційованих інформаційних приводів. Сторінки суду у мережі Facebook чи Twitter були за межею фантастики. У 2017 році ситуація змінилася: практично кожен суд має свої сторінки у соціальних мережах, де транслюються наживо судові засідання та цікаві події. Суди почали «говорити» людською мовою, перестали боятись відкритості та самостійно формують «інформаційне поле».

Суди будуть під охороною

21 грудня Вища рада правосуддя ухвалила рішення "Про затвердження Положення про Службу судової охорони". Згідно рішення, в Україні створюється Служба судової охорони. У компетенції Служби - заходи з підтримання громадського порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, а також охорона приміщень суду, органів та установ системи правосуддя, виконання функцій щодо державного забезпечення особистої безпеки суддів та членів їхніх сімей, працівників апарату суду, забезпечення безпеки учасників судового процесу.

Створення Вищої Ради правосуддя

У 2017 році Вищу раду юстиції реорганізовано у Вищу раду правосуддя – колегіальний, незалежний конституційний орган державної влади та суддівського врядування, який діє в Україні на постійній основі для забезпечення незалежності судової влади, її функціонування на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством, формування доброчесного та високопрофесійного корпусу суддів, додержання норм Конституції і законів України, а також професійної етики в діяльності суддів і прокурорів.

Закон «Про Конституційний Суд України»

Законом реформується організаційна структура суду, зокрема передбачається діяльність суду у складі Великої палати, двох сенатів та шести колегій. Велика палата уповноважена розглядати питання щодо відповідності Конституції актів парламенту, Президента, Кабінету міністрів України, актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим. Також палата офіційно тлумачить Конституцію і розглядає конституційність питань, які пропонуються на референдум.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет просуществовала газета Днепр вечерний в бумажном формате

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте