Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 01 червня 2024
07:21

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Студенти з Донбасу взяли участь у незвичайному майстер-класі в органному залі Дніпра

|«« «« »» »»|

30 регістрів, понад 2 тисячі труб, дві ручних клавіатури та одна — під ногами, вага 12 тонн — «королем інструментів» за величезні розміри називають орган.

Його приголомшливий діапазон звучання вперше почули півсотні студентів Торецького музичного училища. Майстер-клас для молоді із зони АТО провели артисти Будинку органної та камерної музики у Дніпрі.

50 студентів Торецького музичного училища завітали на майстер-клас до Будинку органної та камерної музики у Дніпрі. Діти — учасники проекту культурної інтеграції «Український Донбас».

«Ми запросили студентів, аби вони побачили орган, пограли на ньому, спробували себе в ролі асистента. Дітей зустрічали на кордоні Дніпропетровської області з подарунками. Ми хотіли зробити їхню поїздку незабутньою, насиченою і цікавою», – розказує директор Будинку органної та камерної музики Тетяна Бабич.

Діти зі Сходу вперше побачили орган і почули його звучання.

«Я ніколи не бачила орган і не чула його вживу. В інструмента густий та багатий звук. Програла Токкату ре мінор Баха — відчуття класні», – розказує майбутня піаністка з Торецька Дар’я Стрільцова.

Орган — духовий інструмент, але оснащений клавішами. У цьому його унікальність. Виконавець повинен віртуозно володіти не тільки руками, але й ногами. Спробувала себе в ролі асистента студентка четвертого курсу Ірина Сибко. Дівчина переключала регістри та перегортала ноти.

«Коли мені запропонували відвідати органний зал, сумнівів не було. Відразу дала згоду. Це незабутні відчуття. Коли почула перші ноти, у мене по всьому тілу побігли мурашки. Емоцій море. Я дуже люблю твори Ліста. І коли сказали, що вони можуть звучати на органі так же прекрасно, як і на піаніно, я була в захваті», – передає емоції дівчина.

В органі 30 регістрів, 2074 труби, два ручних мануали та один ножний. Вага — 12 тонн. І це тільки середній інструмент. Орган-гігант можна побачити в Америці.

Майстер-клас проводила Заслужена артистка України, органістка Надія Юрійчук. Каже, що на органі грати цікаво, адже в тебе в руках — цілий оркестр. «Розказала дітям про інструмент, які композитори писали для нього. Деякі спробували зіграти декілька акордів. Діти сміливі, талановиті. Добре, що вони завітали до нас. Сподіваюся, що поїдуть додому закоханими в орган. Щоб навчитися грати на цьому інструменті, треба наполегливо вчитися. Орган — це особливий інструмент. Він поєднує в собі всі фарби духового оркестру», – зазначила Надія Юрійчук.

Після майстер-класу діти мали змогу послухати видатного французького органіста з Нотр-Дам де Назарет Жана-Марі Леруа.

Наприкінці листопада артисти Будинку органної та камерної музики відправляться з концертом до Вугледара. Для слухачів звучатимуть скрипка, флейта, акордеони.

Проект «Український Донбас» започатковано наприкінці 2015 року. Він покликаний створити умови для повноцінної інтеграції Донецької і Луганської областей в єдиний культурно-мистецький простір України.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті