Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Gorod`ській дозор
Нд, 2 червня 2024
15:53

GOROD`СЬКІЙ ДОЗОР

Дніпровський РВ м. Дніпр


16 травня 2024, 16:41

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВИШИВАНКИ

Щороку у третій четвер травня в Україні відзначається Всесвітній день вишиванки. Вперше це свято відзначили у 2006 році, коли студентка Чернівецького національного університету запропонувала своїм одногрупникам прийти на заняття у вишитих сорочках. Ініціативу підтримали і викладачі, і студенти всього навчального закладу. Кілька років свято відзначалося тільки в стінах університету, а потім ця традиція поширилася і по інших містах України.
У 2024 році День вишиванки святкують 16 травня у кожному куточку України. Вишиванка не лише є символом національної гордості, але й відображає унікальність та культурну спадщину різних регіонів.
Нікому достеменно невідомо, коли саме утворилася вишиванка. Як її виникнення, так і розвиток було поступовим. Створювалися протягом століть різні техніки та візерунки, щось відходило, а щось навпаки робилося багатшим і красивішим. Кожному орнаменту надавалося особливе значення, хоча всі вони служили оберегом для володаря від усяких бід і нечистої сили.
Кожен регіон має свої традиційні візерунки, які відрізняються застиглим в часі стилем та колірною гамою. Кожен регіон України може похвалитися своїм унікальними вишиванками, які відрізняються фасонами, кольором, способом вишивання, орнаментом і візерунками.
На Дніпропетровщині вишивали манжети рукавів та комір чорним плисом та кольоровими нитками, переважаючий колір – чорний.
До початку війни день вишиванки був великим святом, коли влаштовувалися масштабні заходи та флешмоби. Асфальт розмальовували у вигляді вишиванок. Сьогодні, незважаючи на війну українці продовжують відзначати цей день, надягаючи вишиванки з гордістю. Навіть у складних часах, коли війна перевертає життя з ніг на голову, вишиванка для українців - це генетичний код, який у нас в крові.
16.05.2024 року співробітниками Дніпровського районного відділу м. Дніпра філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області для підоблікових осіб, був проведений захід присвячений Дню вишиванки. Також суб’єкти пробації були запрошені до КЗ «Слобожанська бібліотека» Слобожанської селищної ради, де був проведений захід з нагоди Всесвітнього дня вишиванки.




Переглядів: 39
Усі записи автора | << | >>

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ській дозор | Обговорити тему на форумах | Газета оголошень

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті