Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Gorod`ській дозор
Ср, 29 травня 2024
09:20

GOROD`СЬКІЙ ДОЗОР

Дніпровський РВ м. Дніпр


19 лютого 2024, 12:01

ДОСЯГНЕННЯ ПРОБАЦІЇ

Пробація - система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.
Буває так, що у житті людини «щось пішло не так» і вона вчинила злочин. Безперечно, вона повинна понести покарання. Існує багато обставин, які не виправдовують таку людину, але дають суду підстави не запроторювати її у в’язницю. Адже поведінка такої особи не несе значної небезпеки життю і здоров’ю інших. Для цього існують покарання, не пов’язані з позбавленням волі. Людину залишають відбувати покарання в умовах вільного суспільства, покладаючи на неї певні обмеження і обов’язки.
Пробація не лише контролює поведінку правопорушників, залишених судом у суспільстві, але й надає їм необхідні консультації і підтримку, що допомагають змінити поведінку і не вчиняти в подальшому правопорушень. За роки існування, пробація довела ефективність покарань без позбавлення волі для певних категорій порушників закону. Пробація сприяє справедливому вироку, який дозволяє не втратити те позитивне, що є в порушника та виправити проблеми, що сприяли злочинній поведінці.
Суб’єкти пробації – це засуджені особи, які за рішенням суду відбувають покарання в суспільстві під контролем пробації та за підтримки пробації змінюють поведінку і намагаються довести громаді свою корисність.
Крім того, суб’єктами пробації є обвинувачені у вчиненні злочинів особи, щодо яких складається досудова доповідь. Пробація готує до суду інформацію, яка характеризує особу, розкриває особливості її життєдіяльності, що впливають на ризик неправомірної поведінки, а також висновок про можливість відбувати покарання без позбавлення волі.
Пробація також допомагає засудженим, які готуються до звільнення з місць позбавлення волі, у вирішенні питань їх проживання, працевлаштування, отримання соціальної допомоги після звільнення.
В цьому році відзначається 9-та річниця з дня Закону України «Про пробацію» від 05.02.215 року. За цей час пробація має такі досягнення:
- 11500 досудових доповідей складено працівниками органів пробації, з висновком про виправлення без ізоляції від суспільства;
- 724000 годин відпрацьовано засудженими до громадських робіт, чим заощаджено 29,3 млн гривен місцевого бюджету;
- 211800 годин суспільно корисних робіт відпрацьовано порушниками, про що перераховано до Державної виконавчої служби 8,6 млн. гривен заборгованостей по аліментам.
За кожною цифрою про діяльність органів пробації в Україні – долі тисяч людей, які порушили межу закону, але отримали шанс на відбування покарання та виправлення без ізоляції від суспільства.
8 лютого для суб’єктів пробації співробітниками Дніпровського районного відділу м. Дніпра філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області разом з провідним інспектором сектору № 3 філії Державної установи «Центр пробації» в Миколаївській, Донецькій, Луганській та Херсонської областях Денисом Головатим, був проведений захід, під час якого було доведено про візію пробації: створення справедливого і безпечного для кожної людини суспільства, що прагне жити без правопорушень; про місію пробації: виконання альтернативних тюремному ув’язненню покарань, щоб створити відповідне середовище, де суб’єкт пробації був би готовий жити, не вчиняючи повторних правопорушень, та про основні досягнення пробації.
Хоч пробація – це молода служба і їй лише 9 років, але вона вже довела свою ефективність на рівні держави, громади та особи правопорушника.




Переглядів: 44
Усі записи автора | << | >>

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ській дозор | Обговорити тему на форумах | Газета оголошень

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті