Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Gorodской дозор
Пт, 29 березня 2024
08:06

GORODСКОЙ ДОЗОР

SashkoSokil

Народився у Дніпропетровську, згодом навчався у Києві, переїхав до Харкову. Працюю в IT-компанії, подорожую Україною.
Увлечения: Письменництво, журналістика

Вибухи арсеналів ЗСУ – загроза суверенітету України?

16.10.2017 12:29

Безумовно, головною подією минулого тижня став вибух артилерійських складів під Винницею, що є одними з найбільших в Україні. Масштаби катастрофи ще слід виявити, проте вже зараз можна точно сказати: ця подія мала у суспільстві "ефект бомби, що розірвалася".
Звісно, одразу ж послідувала передбачувана реакція порохоботів у стилі "це все рука Кремля" (на думку Ю. Бутусова та компанії) чи "гусари, мовчати!" на адресу тих, хто засумнівався у версії про таємні безпілотники та диверсантів. Проте дуже скоро сам Головний військовий прокурор офіційно був змушений спростувати цю теорію через її неспроможність на фоні все нових і нових подробиць.
Одна з них – "обмовка" радника Порошенко, Юрія Бірюкова у Фейсбуці. Можновладець, затято заперечуючи версії халатності та умисного підпалу, при цьому чесно заявляє про недостатнє фінансування живучості арсеналу: "У 2017 році виділили 6 мільйонів, а після Балаклеї з резервного фонду мали були б виділити ще 19 мільйонів. Проте поки що з них дозволили освоїти лише 11 мільйонів…". Додати до цього некомпетентність генералів, про яку давно вже всім відомо, і причина постійних підривів стає зрозумілою.
У той же час, усе більшої популярності набирає версія із "замітанням слідів" перед ревізією, як у відомій кінокомедії – "Красти нічого не потрібно, усе вже вкрадено до нас!". Вона пов'язана зі скандальною доповіддю міжнародної правозахисної організації Amnesty International, у якій зазначається, що ми постачаємо зброю до Південного Судану із порушенням Договору про торгівлю зброєю! Це підтверджують і поляки (Wirtualna Polska: Польска зброя, продана до України, опинилася в Африці). Суть версії така: варто лише правозахисникам опублікувати доповідь, що підриває репутацію Києва у світі, як майже одразу ж підривається склад. Підозріло, чи не так? До речі, постачання до Південного Судану (яких нібито не було) одразу після катастрофи все-таки були визнані і заборонені на офіційному рівні, проте Турчинов заявив, що він не бачить у цьому нічого протизаконного!
Тим не менш, все вищезазначене – це лише мала частина негативних наслідків від вибуху. Ще гірше інцидент може позначитися на безпеці держави. І справа не лише у зниженні боєздатності ЗСУ через втрату набоїв, яких розірвалося більше, ніж було потрачено за три роки в АТО. Більш небезпечна сама тенденція: Сватово, Балаклея, Маріуполь, Калинівка…Спрацьовує відомий логічний принцип – "Один раз випадковість, другий – збіг, третій - закономірність". Схоже, що стан безпеки арсеналів настільки сумний, що жоден з нас не застрахований від подібних випадків. А що, як наступного разу "рвоне" склад із хімічними боєприпасами? Це може стати катастрофою не лише для нас, але й для сусідніх країн…
Якщо влада не візьметься серйозно за вирішення цієї небезпечної проблеми, це може почати робити Захід. Бо Брюсселю, на відміну від нашого керівництва, не байдужа безпека своїх громадян. У кращому випадку, ЄС в ультимативній формі примусить наше керівництво ліквідувати цю загрозу, нехай навіть шляхом повної утилізації боєзапасів на складах. У гіршому випадку – підніме питання про передачу контролю над складами під зовнішнє управління, якщо бовдури з Генштабу та влада не справляється із цим!
Зниження боєздатності армії через втрату боєприпасів, ймовірність зовнішнього тиску і навіть зовнішнього контролю над нашою зброєю – усе це загроза державному суверенітету України. Не кажучи вже про загрозу життям та майну тисяч українців. Чи розуміють вони це на Банківській? Хочеться у це вірити…

Коментарі: 0 | Залишити коментар


Героїв АТО залишили без житла

17.08.2017 09:47

Судоплатов М.М. та Горбуль Є.О. – військовослужбовці, учасники АТО. Їм та ще двадцятьом родинам військових за програмою Міністерства оборони у серпні 2016 року були вручені оглядові ордери на довгоочікуване житло у місті Кам’янське за адресою бульвар Будівельників 27Б.
На урочистій церемонії відкриття будинку від імені Міністра оборони його заступник генерал-лейтенант О.В. Дублян щиро привітав новоспечених власників квартир і запевнив їх у тому, що Міністерство оборони дбає про права своїх військовослужбовців, незважаючи на скрутні часи.
Проте, ані пан Дублян, ані компанія-забудовник не дали можливість цим людям оселитися в своїх квартирах. Їм дозволили лише подивитися… Як у жорстоких дитячих іграх: подражнили омріяною іграшкою і забрали.
¬– Нам пообіцяли, що у квартири можна буде заселитися у вересні 2016 року, мовляв, існують ще юридичні дрібниці, які необхідно вирішити між міською владою та компанією-забудовником. Проте наприкінці вересня військова прокуратура та СБУ викрили мережу з розкрадання державних коштів до якої входять обидві компанії, що виграли тендер на будівництво ООО “Екосоцбуд” та ООО “КСИЛ”. В обох зареєстровано всього по одній людині за штатом, на балансі немає обладнання, проте саме їм було виділено 21 мільйон державних гривень. У міськраді нам розводять руками, і кажуть: ну ви ж знаєте, яка ситуація…Тож квартир ми і досі не маємо, потішилися трохи того серпневого дня і всі про нас забули. – зітхає Микола Миколайович.
– Розумієте, ми на ці квартири чекаємо вже багато років і нам немає більше на кого розраховувати, крім держави. Ми люди військовозобов’язані, підписували контракт, складали присягу, обіцяли стійко переносити усі тяготи та позбавлення військової служби, – це в уставі записано. Тому ми не можемо жалітися, а наші права захищають такі самі військові. У нас підписано згоду про нерозголошення і так далі, тому не можемо звертатися до цивільних установ, спеціалістів чи волонтерів по допомогу. Єдиний захист для нас – це держава.
Євген Олексійович справжній військовий, кадровий офіцер, ще у далекому 1997 році закінчив виш, з тих пір сумлінно виконує свої обов’язки, захищає Україну, герой бойових дій на території Донецької та Луганської областей. Ще й досі він разом з родиною не має власного житла. Зараз він просто сумно посміхається і з вірою дивиться у майбутнє:
– Я писав листа Президентові, розказував про нашу ситуацію, наголосив, скільки коштів ці злидні вкрали в держави лише за рахунок “нашого” будинку. Він мусить звернути увагу на це, бо ж порядна людина. Я дуже радий, що журналісти також звернули увагу на цей випадок. Вони ошукали нас і ошукали державу, разом ми поборемо їх.
На сьогоднішній день 22 родини героїв АТО та ветеранів ЗСУ нагодовані обіцянками чекають того щасливого дня, коли зможуть оселитися у власних квартирах у Кам’янському. Проте, коли ми запитали про цю ситуацію у квартирно-експлуатаційній службі Міноборони, там просто відмовилися коментувати. Дуже зручно закрити очі на людей, права яких можна так безкарно порушувати.

Коментарі: 0 | Залишити коментар


Усього 2. Попередня cторінка | Сторінка 1 з 1 | Наступна сторінка
Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті