Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Афиша
чт, 28 марта 2024
10:43

Виставка писанки і витинанки Юлії Датченко «У ПРОМЕНЯХ СИМВОЛІВ»

Посмотреть афишу: Виставка писанки і витинанки Юлії Датченко «У ПРОМЕНЯХ СИМВОЛІВ»

Дніпропетровський  художній  музей  напередодні Великодня, а саме 4 квітня 2018 року о 16:00  запрошує на відкриття виставки Юлії Датченко, члена  Національної спілки майстрів народного мистецтва України, кандидата філологічних наук, доцента кафедри загального та слов'янського мовознавства факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара.

Юлія Валентинівна Датченко народилася у 1971 році  в м. Дрездені (Німеччина) в родині військовослужбовців. Її батьки родом із Петриківки, тому дитинство і юність перебувала в оточенні петриківського малярства. Упродовж 1988–1993 рр. навчалася на філологічному факультеті ДНУ. Викладає старослов’янську, польську й сербську мови.

У 1995 р. навчалася писанкарству й витинанкарству в Андрія Пушкарьова, члена Національної спілки художників України, засновника професійної витинанки в Україні.

2011 року здійснивши розвідку з традиційних писанок Степової України, опрацювала колекцію писанок рідного краю кінця ХІХ – початку ХХ століття Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. І. Яворницького. Результатом роботи став посібник «Писанки Катеринославщини».

Юлія Датченко з 2012 року представляє витинанки та писанки  у Всеукраїнській виставці традиційного народного мистецтва «Кращий твір року» (м. Київ). Вона активна учасниця виставок і фестивалів традиційного, сучасного декоративно-прикладного мистецтва в Дніпрі, Кам'янську, Кривому Розі, Вінниці, Чернівцях, а також у міжнародних виставках, які проходили в Україні («Ангел миру» Могилів-Подільський, 2015) та за її межами (2015, Вільнюс, Литва; 2016, Софія, Болгарія; 2016,  Будапешт, Угорщина; 2016,  Люблін, Польща).

Юлія Валентинівна проводить майстер-класи з традиційної писанки (восковий розпис, природні барвники) й витинанки на фестивалях і святах. Є членом журі в обласних дитячих конкурсах «Із Україною в серці», «Знай і люби свій край» у номінаціях писанкарство й витинанка. Постійно консультує, проводить семінари й майстер-класи для викладачів гуртків народного мистецтва.

На представленій виставці «У променях символів» можна побачити колекції за зразками писанки Катеринославщини (кінець ХІХ – початок ХХ ст.), Павлоградського повіту (оригінали зберігаються в Російському етнографічному музеї м. Санкт-Петербурга), Синельниківського району й авторські писанки, що поєднують давні символи.

Витинанки виконані традиційним способом (симетричне складання) й аплікації (характерні для петриківських витинанок). Представлено понад 40 робіт, в яких увиразнюються символи й образи, зокрема: «Дерево життя», «Писанкові півники», «Ті, що тримають світ», «Годувальниці», «Святкове дерево», «Мамай» тощо.

У межах виставки планується проведення майстер-класів із писанкарства й витинанки, екскурсія з місткинею, презентації 13 й 20 квітня 2018 р. з 13:00 до 16:00.

Відкриття відбудеться  4 квітня 2018 р. о 16:00
Виставка діє по 22 квітня 2018 р.


Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Примітка:
У розкладі можливі зміни. Будь ласка, уточнюйте інформацію за телефонами закладів, в яких відбуваються зазначені події.
Час сеансів у кінотеатрах може змінюватися без попередження!
Зверніть увагу, що зміна репертуару в кінотеатрах відбувається по четвергах.

Експорт афіші

copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте