Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Афиша
вт, 16 апреля 2024
13:29

Давньоєгипетська та антична колекції з фондів музею ім. Д.І. Яворницького

Давньоєгипетська та антична колекції з фондів музею ім. Д.І. Яворницького

История

У Білій залі Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І. Яворницького відкрита виставка «Давньоєгипетська та антична колекції з фондів Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І. Яворницького».

До уваги відвідувачів представлені унікальні експонати давньоєгипетського та античного походження, які зберігаються у фондах Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І. Яворницького.

Єгипетська колекція висвітлює окремі сторінки історії давньоєгипетської цивілізації, репрезентатуючи прекрасні зразки єгипетської пластики. Вона охоплює хронологічний проміжок від кінця ІІІ тис. до н.е. до перших віків нашої ери. Колекція здебільшого склалася між 1849-1919 рр. Єгипетська тематика цікавила громадськість нашого міста ще з сер. ХІХ ст. Серед колекціонерів, завдяки яким наші фонди збагатились унікальними експонатами, імена А.Я.Фабра (катеринославського губернатора, який у 1847-1850 рр. придбав мумію жінки), О. М. Поля (існує припущення, що статуя фараона Рамзеса VI походить із його зібрання), В. Я. Левенсона (статуя бога Гора). У 1856р. в Катеринославський музей потрапили експонати з Керченського археологічного музею. Імовірно, це причорноморський імпорт із стеатиту та єгипетської пасти – скарабеї та амулети. Поповнилась єгипетська колекція і завдяки Д. І. Яворницькому. Однак, після подій Другої світової війни від зібраного Яворницьким по єгипетській тематиці залишились тільки дрібні амулети. Від 1960-х років музейне зібрання єгипетських речей поповнювалося поодинокими надходженнями, пов’язаними із розкопками, що проводились відділом археології Дніпропетровського історичного музею. Це предмети античного імпорту – прикраси із блакитного єгипетського фаянсу. Всього давньоєгипетська колекція нараховує 90 одиниць зберігання.

Антична колекція значно більша. На виставці представлено 110 експонатів із цього зібрання. Це посуд різних форм та призначення, теракотові та бронзові статуетки, світильники, монети, медальйони, антична скульптура, дзеркала, прикраси та ін.

Історія формування античної колекції майже ідентична до давньоєгипетської. Це приватні зібрання поціновувачів давнини: О. М. Поля (теракотові статуетки та античні світильники), В.Я. Левенсона (скляна ампула-сльозниця), надходження Керченського археологічного музею (античні теракотові статуетки, які були знайдені на околиці Керчі – колишнього Пантікапея), експонати, знайдені під час розкопок В.О. Городцова на поч. ХХ ст. в Бахмутському повіті Катеринославської губернії та розкопок поч. ХХ ст. Д.І. Яворницького, а також дарунки Ю.С. Кравцова у др. пол. 1970-х рр.

Загалом, на виставці представлено більше 200 експонатів. Найстародавнішим предметом на виставці є дерев’яна статуетка слуги (Середнє царство), яка датується кінцем ІІІ тис. до н.е. і належить до єгипетської колекції. Одним із найбільш унікальних експонатів є статуя Рамзеса VI, який увійшов в історію як фараон узурпатор статуй своїх найближчих попередників - Рамзесів ІV і V. Припускають, що статуя насправді зображує Рамзеса V. Однак, науці невідомо жодного його зображення, а отже, якщо припущення вірне, то маємо справу з унікальним пам’ятником – єдиним в світі скульптурним портретом Рамзеса V.

Також відвідувачі можуть побачити:

  • мумію жінки;
  • фрагменти поховальної сітки та саркофагу;
  • канопи, ушебті та скарабеїв;
  • скульптури сфінксів та єгипетських богів;
  • єгипетські та античні прикраси;
  • амфори, піфоси, ойнохойї, кратери, гуттуси та ін.;
  • античні статуетки грецьких богів та ляльок-маріонеток;
  • античні світильники та багато іншого.













Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Примітка:
У розкладі можливі зміни. Будь ласка, уточнюйте інформацію за телефонами закладів, в яких відбуваються зазначені події.
Час сеансів у кінотеатрах може змінюватися без попередження!
Зверніть увагу, що зміна репертуару в кінотеатрах відбувається по четвергах.

Експорт афіші

copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте